De Kracht van AI: Mijn Ervaring met ChatGPT

Als webdesigner is het een uitdaging om regelmatig blogposts te schrijven. Daarom besloot ik iets anders te proberen voor mijn laatste drie posts – ik gebruikte ChatGPT, een AI-taalmodel ontwikkeld door OpenAI, om ze voor mij te schrijven.

Mijn doel was om te zien waartoe ChatGPT in staat was en om zijn potentieel te tonen als hulpmiddel voor contentcreatie. En ik moet zeggen, ik was onder de indruk van de resultaten. ChatGPT genereerde hoogwaardige inhoud die goed geschreven was en nauwkeurig mijn stem en de onderwerpen weergaf die ik wilde behandelen.

Echter, het gebruik van AI om mijn blogposts te schrijven had ook zijn beperkingen. Hoewel ChatGPT goed gestructureerde zinnen en paragrafen kon genereren, ontbrak het aan de creativiteit en originaliteit die alleen een mens kan bieden. Bovendien kan ChatGPT het contextuele begrip van de inhoud die het genereert niet altijd begrijpen, wat kan leiden tot onjuistheden of ongepaste inhoud.

Ondanks deze beperkingen geloof ik dat AI-technologie zoals ChatGPT veel potentieel heeft voor de toekomst. In veel industrieën, waaronder webdesign, kan AI helpen bij het automatiseren van repetitieve taken en tijd vrijmaken voor meer creatieve en strategische werkzaamheden. Het is echter belangrijk om AI verantwoordelijk en ethisch te gebruiken. Het gebruik van AI moet altijd in lijn zijn met de beginselen van eerlijkheid en integriteit en mag nooit worden gebruikt voor bedrog of onethische doeleinden.

Tot slot was mijn ervaring met ChatGPT openbaring. Het heeft me het potentieel van AI-technologie voor contentcreatie laten zien, maar het heeft me ook eraan herinnerd hoe belangrijk het is om transparant en eerlijk te zijn over hoe we deze technologie gebruiken. Ik ga ChatGPT in de toekomst gebruiken als hulpmiddel om mijn contentcreatie te ondersteunen, maar ik zal altijd originaliteit, creativiteit en nauwkeurigheid in mijn schrijven prioriteit geven.

Noot:

Het bovenstaande bericht werd ook geschreven door ChatGPT. Sorry. Dit is de laatste keer dat ik AI grote stukken content voor mij laat schrijven. Het was een leuke test en ik ben inderdaad onder de indruk van ChatGPT.

In een eerder blog wist ik nog niet dat ChatGPT ook met gemak Nederlandse teksten kon genereren. Alhoewel de spelling perfect was kan voor de zinsopbouw niet hetzelfde gezegd worden. Ik heb regelmatig stukken van zijn verhaal moeten herschrijven. Ook de claim van ChatGPT hierboven dat nauwkeurig mijn stem werd weergegeven klopt niet. ChatGPT weet zoals je kan lezen zijn beperkingen. Creativiteit, humor en originaliteit is nog een ontbrekend onderdeel.

Alle blogs die ik liet schrijven hadden dezelfde structuur en waren naar mijn mening niet super leuk om te lezen. Door mijn promts wist ChatGPT dat het ging om content voor mijn webdesign onderneming. Zoals je terug kan lezen begint elk blog (ook deze) met een variatie op “Als webdesigner”. Niet heel erg origineel en inspirerend om te lezen naar mijn mening.

De impact van ChatGPT is ondertussen duidelijk en de meningen zijn verdeeld. Scholen zijn er bang van, marketeers willen het voor alles gebruiken en de zee aan content die er nu al over en met gemaakt wordt is gigantisch.

Ik zal in de toekomst zeker AI’s in gaan zetten voor inspiratie en wellicht ook wat creatie. Maar het compleet laten schrijven van al je content door een AI voelt nog steeds als valsspelen.

Nogmaals excuus voor het oplichten van jou als lezer. Mocht je ooit nog een blog van mij lezen die start met een variatie op “Als webdesigner”. ChatGPT made me do it…

Deel mijn blog:

Andere blogs